kulinaria, obiady, wszystkie

Indyk zapiekany z brokułami i szpinakiem w sosie serowo-koperkowym

Składniki:

  • pierś z indyka ok. 0,5 kg
  • 1 brokuł
  • szpinak 150-200 g
  • 2 jajka
  • duża śmietana 18%
  • koperek
  • ser żółty ok. 30 deko
  • przyprawy np. słodka i ostra papryka, czosnek

 

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój i przypraw. Następnie podsmaż je na patelni. Brokuła podgotuj. Umyj szpinak. Na spód żaroodpornego naczynia połóż szpinak. Podgotowanego brokuła podziel na małe różyczki i połóż je na szpinak. Na to wszystko połóż usmażonego indyka.

Przygotuj sos: Zetrzyj ser żółty. Śmietanę wymieszaj z jajkami, połową startego sera i koperkiem.

Zalej potrawę sosem. Na wierzch posyp pozostałą część sera żółtego.

 

Całość piecz bez przykrycia 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge