Wszystkich Świętych – historia i zwyczaje w Polsce

wszystkich świętych alejka na cmentarzu

Dziś 1 listopada, dzień Wszystkich Świętych. Jest to dzień, w którym wspomina się zmarłych, dzień zadumy i refleksji. Skąd w ogóle wzięło się to święto? Jak obchodzimy je w Polsce? I jakie towarzyszą mu zwyczaje i tradycje?

Wszystkich Świętych – historia

Wszystkich Świętych wywodzi się ze wspominania wszystkich męczenników chrześcijańskich, w jednym, wybranym dniu. Obchody te wprowadzono w IV wieku w różnych kościołach wschodnich prowincji Cesarstwa Rzymskiego. Uroczystości najczęściej przypadały w okresie Wielkanocy. W połowie IV wieku jako datę wspomnienia wszystkich męczenników ustalono 13 maja. W 731 roku papież Grzegorz  III przeniósł święto z 13 maja na 1 listopada i od tego czasu zyskało wymiar powszechny. Najprawdopodobniej w 835 roku Grzegorz IV postanowił, że 1 listopad będzie dniem, w którym nie tylko wspominamy męczenników, ale wszystkich świętych Kościoła Katolickiego.

wszystkich świętych znicz w liściach

 Wszystkich świętych – zwyczaje w Polsce

.W dniu Wszystkich Świętych w kościołach katolickich i na cmentarzach odprawiane są nabożeństwa. Na grobach zostawiamy kwiaty i palące się znicze. Ogień jest symbolem modlitwy, pamięci i wdzięczności. Według tradycji pogańskiej ma on również na celu oświetlenie zmarłym drogi, spalenie ich grzechów i odpędzenie demonów.

Przy cmentarzach możemy kupić tradycyjne słodkości. W Warszawie sprzedawana jest pańska skórka czyli tradycyjny biało-różowy cukierek domowej roboty, zawijany w papierek. W Krakowie podobną rolę spełnia miodek turecki, a w Lublinie i na Lubelszczyźnie szczypka.

W niektórych regionach przetrwał jeszcze zwyczaj karmienia dusz zmarłych, które przybyły w tym dniu z zaświatów na ziemię. Specjalnie dla nich zostawiano na stole chleb z masłem lub nawet cały obiad. Ponadto w nocy z pierwszego na drugiego listopada, na krzesłach i fotelach nie powinno się nic zostawiać aby zmarli mogli wygodnie się w nich rozsiąść.

Dawniej dzielono się z żebrakami specjalnie wypiekanym chlebkiem. W zamian za to oni modlili się za dusze zmarłych. Chleb w zależności od regionu posiadał różną nazwę na przykład Powałka, Petryczka, Zaduszka lub Chleb Umarłych.

 

wszystkich świętych znicze białe


zdjęcia Pixabay 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge